Øland i Sverige

 

ØLAND I SVERIGE.

Fra kystbyen Kalmar kommer man seg enkelt til Öland via broen som knytter fastlandet og øya sammen. Når du først er ankommet øya kan du oppleve Stora Alvaret. Et prærieaktig landskap – skogløst område på kalkstengrunn, og med en asiatisk flora. Området er helt unikt for Norden, står oppført på UNESCOs verdensarvliste og er et fantastisk utgangspunkt for eventyrlige opplevelser, læring og lek.

Barn og voksne som er interessert i historie har kommet til Paradis – Borgholms slott er bare én av de historiske severdighetene som vil ta pusten fra deg. Den 5000 m2 store borgen er ruinen av det storslagne barokkpalasset som ble bygget på bestilling av Karl X Gustav på midten av 1600-tallet. Her kan du vandre rundt å kjenne på historiens vingeslag, nyte den fantastiske utsikten over vakker natur eller få med deg utstillinger som gir det nok et dykk i historien. Barna kan delta på slottsverksted, ridderskole eller lære om historien under barn- og familieguidingen.

Eketorp borg er ikke like storslått som Borgholm slott, men mer historisk. Det opprinnelige borganlegget er fra cirka år 400 og befinner seg på Stora Alvaret. Borgen ble gjenoppbygget på 1970-tallet og er i dag en perfekte barne- og familieattraksjon. Det blir arrangert aktiviteter som bueskyting, kongeridning, håndverk, middelalderspill, brødbaking og lek gjennom sommermånedene.

Også den svenske kongefamilien har sin sommerresidens på Öland. Solliden slott har en flott og blomstrende park som er åpen for besøkende hele sommeren og hvor hele familien kan «fika» på  den tilhørende kaféen.

For andre er det naturen, landskapet og de syrinduftende landsbyene som lokker. Den aspargesformede øyen i Østersjøen byr på alt det beste man kan drømme om for en familieferie.

På Øland er det ingen store, mørke granskoger og dype sjøer, som Sverige ellers er så kjent for. Til gjengjeld kan øyen by på mange solskinnstimer i Sverige, og Stora Alvaret.

Goldt og frodig samtidig

Stora Alvaret er verdens største kalksteinsområde, og ligger på den sørlige delen av Öland. Her har det kalkfylte jordsmonnet vidstrakt heder, som brer seg over et område som er cirka 40 kilometer langt, og knapt 10 kilometer bredt.

Området, som i 2001 ble en del av UNESCOs verdensarvliste over natur- og kulturarv, er ekstremt avvekslende. Fra de tørre og nesten golde klippeområdene, til lavtliggende sjøer og praktfulle orkidéområder. Orkidéene er små, men mange. På en enkelt kvadratdesimeter – hvilket tilsvarer en håndflate – kan man finne 23 forskjellige plantearter. Blomsterprakten begynner i mai med orkidéene Adam och Eva, deretter blir alvaret gult, når Ölandssolvända’en, som minner om en smørblomst, blomstrer. Knollmjødurt og et dusin andre arter kler alvaret i hvitt.

Den særegne floraen på Stora Alvaret er også ensbetydende med et særdeles rikt dyre- og fugleliv, som byr på flere sjeldne arter, og spesielt insekter.

Lei en digital guide med innebygget GPS-funksjon og dra på oppdagelsesferd i dette fantastiske landskapet, og glem ikke resten av øyen, som også den har masser av opplevelser å by på.

10 ting du må oppleve på Öland:

  1. Stora Alvaret når Adam och Eva blomstrer
  2. Eketorps Borg
  3. Fuglelivet ved Ottenby
  4. Kongefamiliens sommerresidens, Solliden
  5. Gå i bare tær langs Bödabuktens kilometerlange sandstrand
  6. Borgholms Slott
  7. En vandretur gjennom Himmelsberga
  8. Vida Museum och Konsthall
  9. Solnedgang ved Äleklinta
  10. Høstfest på Öland