Vindmøller på Øland

Øland.

Fra kystbyen Kalmar kommer man seg enkelt til Öland via broen som knytter fastlandet og øya sammen. Når du først er ankommet øya kan du oppleve Stora Alvaret. Et prærieaktig landskap – skogløst område på kalkstengrunn, og med en asiatisk flora. Området er helt unikt for Norden, står oppført på UNESCOs verdensarvliste og er et fantastisk utgangspunkt for eventyrlige opplevelser, læring og lek.

Öland, det er en 140 kilometer lang strek i Østersjøen, klemt inn mot den svenske østkysten. Solens och vindarnas ö, som det står i turistbrosjyrene, for intet sted i Sverige har flere vindmøller og solskinnsdager enn Öland. Om vinteren bor det 20000 der, men om sommeren er det endeløse bilkøer over den seks kilometer lange Ölandsbroen. Opp mot 300000 sommergjester i juli, og de mest prominente blant dem er kongefamilien, som tilbringer alle somrene på slottet Solliden. 14. juli hvert år feires kronprinsesse Victorias fødselsdag med folkefest på idrettsplassen i byen Borgholm, ja, det er da hun sitter der i folkedrakt, gjerne med blomster i hår og fang. Du har kanskje sett bilder av det.

De siste åra er Öland blitt langt mer kjent for drap, spøkelser og mysterier. Krimlesere i 20 land har slukt Johan Theorins bøker, og bare i Sverige har han solgt mer enn 250000 krimromaner. Hans store plan er å skrive én bok for hver årstid. Høsten er kommet, vinteren er 
kommet og i disse dager kommer våren. «Blodleie», heter den.